K10 - Flexjob & Førtidspension
 

Gå tilbage   K10 - Flexjob & Førtidspension > Alt det andet > Dit og Dat

Forum Kategorier Forum Regler Om K10 og Info om Cookies Hjælp til Forum Brug

Dit og Dat Her kan du skrive det du bare gerne vil ud med dog ikke politiske emner.

Svar
 
Emne Værktøjer Visningsmetode
Gammel 07-03-2007, 01:43   #1
Claus Andersen
Ved at vænne sig til K10
 
Tilmeldingsdato: 02-11 2005
Indlæg: 14
Styrke: 19
Claus Andersen er ny på vejen
Livets flod

Indsatsen for at mindske sygefraværet er en fiasko. Det stiger fortsat i de største kommuner. I følge Arbejdsmiljølovens § 22a er ledelsen forpligtet til at inddrage det psykiske arbejdsmiljø og medarbejdernes trivsel med henblik på at nedbringe sygefraværet, men nye tal fra Århus Kommune viser, at medarbejderne var syge i 20,6 dage om året, imens medarbejderne i en veldrevet virksomhed som Køge Kommune i snit er syge 4,6 dage. Sygefraværet er altså 4-5 gange så alvorligt i Århus Kommune og regnes fravær med, som følge af arbejdsskader, barsel, graviditetsgener, adoption og barnets første sygedag, er vi i Århus oppe på hele 31,6 dage (kilde: JP Århus 3.3 og Allan Holmgren (AH), direktør og grundlægger af DISPUK).

Ond vilje eller onde vilkår
Det er en ond cirkel, men skyldes det ond vilje eller onde vilkår? Hvorfor er de syge syge og de raske raske? Det spørgsmål stillede den amerikansk-israelske sundhedssociolog Aaron Antonovsky. Han undrede sig over, at så mange jødiske Holocaust overlevere var i stand til at leve et godt liv. Han konkluderede, at vores avancerede sygdomsbekæmpelse er et forsøg på at redde druknende mennesker op af en strømmende flod. Det er symptombehandling og ikke årsagsbehandling. Vi er alle født og befinder os i ”livets flod”, men alle har ikke lært at svømme. Er du ved at drukne kan du være heldig at blive fisket op af ”systemet” og derefter blive smidt ud i floden igen, men uden at have lært at svømme. Livet handler om at lære at svømme og det er følelsen af sammenhæng og meningsfuldhed i livet, der giver gode svømmere. Men selv optimister lever ikke evigt. Det er vel ikke meningsfuldt, at vi skal bøje nakken og finde meningen i tåbelige beslutninger og dårlig ledelse. Sygefravær er et tegn på, at systemet er overbelastet og forskning viser, at 80 pct. af sygefraværet skyldes mangelfuld ledelse. Arbejdsgiverne siger, at meget er pjæk og vil have genindført karensdag, hvor du selv skal betale for den første sygedag. Lederen i Jyllandsposten 1.3 vil endda have hele 2 karensdage. I Sverige har de en karensdag, men uden den store effekt for de har større sygefraværsproblemer end Danmark.

Professor Niels Westergård-Nielsen, Handelshøjskolen i Århus mener også, at pjæk kan stå bag en del af fraværet og siger at: ”Via et dårligt arbejdsmiljø får du mere pjæk og højt sygefravær bunder i, at ledelsen på arbejdspladsen ikke har skabt gode arbejdsbetingelser” (kilde JP Århus 1.3).

Chefen er et fjols
Hver femte danske chef får dumpekarakter af deres medarbejdere og de synes, at han er et fjols. Som AH sagde i DR´s Magasinet PENGE den 28.2: ”Der udøves ikke ledelse. Det er teknokrater, pengedrenge, Cand. Polit´ere, DJØF´ere og det er udelukkende et spørgsmål om økonomi. Det er administration, der finder sted og det er frygteligt. Det er et spørgsmål om at håndtere menneskelige relationer, skabe tillid og være tilgængelig, men lederne tør ikke møde deres medarbejdere i øjenhøjde og begraver sig i regneark, statistikker og budgetter”. Nu lyder det fra Århus Kommune, at netop disse regnedrenge skal belønnes med en ekstra månedsløn, hvis de nedbringer kommunens katastrofale høje sygefravær. Hunden skal fodres med sin egen hale og politikkerne logre bare ved tanken. Drukner du er det din egen skyld, men husk at hvis du ikke sætter tid nok af må du før eller siden sætte tid af til sygefravær. Administration, bureaukrati og statistikker helbreder ikke.

Vi skal alle kigges efter i sømmene lyder det konstant fra VK-regeringen, der med deres kvalitetsreform yderligere øger bureaukratiet og reducerer mængden af tid og ledige hænder. For at klare presset er vi blevet en nation af pillemisbrugere på livsstilsmedicin.

Livets flod forurenes
Vi lever i dag i en individualiseret verden og konkurrence- og markedskræfterne skaber ikke sammenhængskraft. I dag er samfundet inde i en usammenhængende og ond cirkel med et arbejdsmarked, hvor vi arbejder for meget og nedslides. Livets flod forurenes af stride strømme, der piskes op af samfundets og arbejdsmarkedets udvikling med øget krav til effektivisering, med flydende grænser mellem job og privatliv, med skiftende og skæve arbejdstider og med hyppige forandringer og nye organisations- og ledelsesformer. Vi kan sige som spørgeren i Magasinet Penge 28.2: ”Det kan altså godt betale sig at koncentrere sig om at være gode ledere? Ja, siger AH: ”der er så mange penge at hente på bundlinien”.
Claus Andersen er ikke logget ind   Besvar med citat
Svar


Regler for indlæg
Du må ikke lave nye tråde
Du må ikke besvare indlæg
Du må ikke vedhæfte filer
Du må ikke redigere dine indlæg

BB code er Til
Smilies er Til
[IMG]kode er Til
HTML-kode er Fra

Gå til forum




Alt tidssætning er GMT +2. Klokken er nu 11:13.


Lavet i vBulletin® Version 3.8.10
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © www.k10.dk
Indholdet på K10 - Flexjob & Førtidspension må ikke kopieres eller gengives andre
steder uden først at have indhentet tilladelse til det fra ejeren af K10 - Flexjob & Førtidspension