Se enkelt indlæg
Gammel 06-03-2021, 15:32   #250
phhmw
Moderator
 
Tilmeldingsdato: 08-12 2005
Lokation: Dragør Danmark
Indlæg: 11.297
Styrke: 32
phhmw er på berømmelsens vejphhmw er på berømmelsens vejphhmw er på berømmelsens vejphhmw er på berømmelsens vej
Entydigt svar fra minister om vederlagsfri fysioterapi

https://muskelsvindfonden.dk/artikle...i-fysioterapi/

Kommuner er forpligtet til at yde vederlagsfri fysioterapi og skal sikre, at patienter får den behandling, de er blevet ordineret – uanset økonomiske rammer

Du kan ikke få mere fysioterapeutisk behandling i år, fordi vi har opbrugt den kvote af timer og den økonomi ramme, som vores overenskomst har aftalt.”

Sådan har meldingen lydt i den seneste tid fra privatpraktiserende fysioterapeuter til nogle af Muskelsvindfondens medlemmer. De har af deres læge fået ordineret såkaldt vederlagsfri fysioterapi på grund af deres muskelsvind. Behandlingen er vigtig, for at de kan vedligeholde og forbedre funktioner eller forhale forringelser, og det er ikke mindst vigtigt, at behandlingen er kontinuerlig og ikke stoppes.

Loft over behandlinger

Problemet er opstået i forbindelse med den overenskomst, som Danske Fysioterapeuter og Regionernes Lønnings- og Takstnævn på vegne af kommunerne indgik med virkning fra 2019. Heri blev aftalt et loft over, hvor meget kommunerne skal betale om året for deres borgeres vederlagsfri fysioterapi. Overskrider fysioterapeuterne loftet, bliver deres honorar sat ned eller modregnet i det kommende års økonomiske ramme. Det betyder, at problemet blot fortsætter året efter.

Muskelsvindfonden er gået ind i sagen, fordi problemstillingen allerede opstod sidste år og formentlig vil gentage sig i slutningen af hvert år fremover. Og et stop i behandlingen kan få alvorlige konsekvenser for mennesker med muskelsvind.

Kirsten Normann Andersen, SF, medlem af Folketingets sundhedsudvalg, har taget problemstillingen op over for sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke. Hun har direkte spurgt ministeren, om det er rimeligt og fagligt forsvarligt at pausere med en lægeordineret behandling som den vederlagsfri fysioterapi, når årets behandlingsloft for den privatpraktiserende fysioterapeut er nået? Og uden at der tilbydes tilsvarende behandling fra f.eks. det offentlige i stedet for?

En patientrettighed

Det skriftlige svar fra Magnus Heunicke er meget klart:

Vederlagsfri fysioterapi efter lægehenvisning er en patientrettighed i sundhedslovens forstand, og patienter med et lægefagligt begrundet behov for vederlagsfri fysioterapi skal have adgang til behandling.

I svaret lyder det videre, at kommunerne er forpligtet til at yde vederlagsfri fysioterapi hos en fysioterapeut i praksissektoren, og hvis det ikke er muligt, må kommunen sikre, at den vederlagsfri fysioterapi kan modtages et andet sted.Et tydeligt og brugbart svar fra minister

Vi er rigtig glade for, at Kirsten Normann Andersen har rejst sagen over for ministeren, og at han har givet et så klart svar på problemet. Det betyder, at vores medlemmer og andre, der har fået ordineret vederlagsfri fysioterapi, ikke blot må acceptere en pause i deres behandling på grund af noget økonomi, men at kommunerne skal sikre dem den nødvendige behandling,” siger Berit Byg, sundhedspolitisk konsulent i Muskelsvindfonden.

På længere sigt vil Muskelsvindfonden gå sammen med andre handicaporganisationer for at finde en mere permanent løsning på problemstillingen. Her vil det især være det økonomiske loft over behandlinger, der kommer i fokus.


Hilsen Peter
phhmw er logget ind nu   Besvar med citat