Se enkelt indlæg
Gammel 01-02-2011, 01:43   #28
Katharina
Skal snart betale husleje på K10
 
Tilmeldingsdato: 04-10 2010
Indlæg: 839
Styrke: 14
Katharina er rigtig godt på vej
Citat:
Oprindeligt indsendt af Katharina Se meddelelser

TG:

Du siger, at intet er gratis - og intet kommer af intet - kun lommeuld?

Men gælder det ikke kun i en protestantisk kapitalistisk logisk sfære?

Og denne protestantiske kapitalistiske logik og nytteetik - er ikke god for omsorg for og kontakt med menneskers indre natur og den er ikke god for vores fælles ydre natur.

Den tænker nemlig i, at beherske menneskers indre natur og den ydre fælles natur til noget nyttigt - noget der er lønsomt i pengeøkonomi - og det er ikke bare godt og rigtigt - og heller ikke hele sandheden - er det ikke udtryk for et endimentionelt fattigt natursyn og menneskesyn?

Tænk også på K.E-Løgstrups opgør med vulgærprotestantismen - med begreber om spontane livsytringer - med tillid, talens åbenhed, gavmildhed, oprigtighed, nærvær, kontakt, glæde, betagelse, engagement, inspiration, opmærksomhed, kærlighed, medfølelse, omsorg....

Vores børn behøver denne tilgang til verden.

Og det gør vi voksne også - det er derfor medier m.v. er så vigtige med funktion at udrede evt. manipulation, magtspil.

Det vidste K.E. Løgstrup meget præcist var vigtigt fra oplevelser i studietid i Freiburg i Tyskland i 1933 - 1934 - den periode, hvor Hitler afskaffede magtens tredeling i Tyskland - og afskaffede parlamentarisme - og afskaffede frie medier og fri kunst og frie studier - og forbød andre partier og forbød fagforeninger - og afskaffede lokalt demokrati i byer og delstater - og erstattede med centralt styre med en regering med et parti og en fører og en rigskansler.

Senere i 30-ernes Tyskland indledtes videre propaganda mod jøder, som skulle legitimere systematisk forfølgelse af jøder.

Dette oplevede K.E. Løgstrup - og kunne senere gøre op med vulgærprotestantismen - som også var i Dk i 30-erne og også er her nu - som ligesom nazismen - manglede sans for og respekt for menneskers indre værdier og for værdier i ydre natur, der blot sås som materiale for udnyttelse til orden, regnskab, kontrol, regler, statistik, produktionsmål, titler, status i hierarki, disciplin, pligt, antal, øget kvantitet, penge på bundlinje, rigdom = god moral i nazisme og i vulgærprotestantisme og i vulgærkapitalisme.


Denne viden og indsigt havde Svend Auken og Tøger Seidenfaden også med sig

- de havde samme menneskelige og intellektuelle dannelse og udsyn som K.E. Løgstrup

- det gjorde dem klare og skarpe i debat - menneskeligt og intellektuelt

- med velgørende overskud, overblik, nærvær, horisont, etik, dømmekraft

- uden smålige overvejelser om noget for noget - og om intet af intet!



Om Tøger Seidenfaden - som havde en vid horisont af viden og indsigt og erfaring - og var så vidunderligt storsindet - som vi nu må savne i debat:



Carsten Jensen: Der står en plads tom


Med Tøger Seidenfadens død bliver der efterladt et tomrum.

Et rum, som han indtil nu har udfyldt med en klar retorik, der har turdet gå op mod regeringens.

Det siger forfatteren og debattøren Carsten Jensen efter den folkekære chefredaktørs død.

»Jeg synes, det er et kæmpe tab - for Politiken og for Danmark og den danske politiske debat, fordi han repræsenterede noget fuldstændig unikt, som er blevet en mangelvare. Han havde et internationalt udsyn kombineret med stor moralsk integritet«, siger Carsten Jensen

Han mener, at Tøger Seidenfaden de sidste 9-10 år har repræsenteret den klareste opposition til regeringen.

»Der er nogle perspektiver, som kommer til at mangle i debatten. Der står en plads tom. Det er først og fremmest en form for overblik, som vi kommer til at savne. Og en vilje til at vove og indimellem at tage nogle upopulære standpunkter«, siger Carsten Jensen.

Det er især Tøger Seidenfadens måde at forholde sig til Muhammed-tegningerne, Afghanistan-krigen og indvandrerpolitikken...,som Carsten Jensen fremhæver...

»Han var en fantastisk debattør i den offentlige debat. Han var helt usædvanligt velformuleret og skarp. Det er sådan i stigende grad, at man helst ikke skal virke alt for begavet, og man skal helst være helt nede på jorden. Der stod han ved, at han havde en intellektuel baggrund, og det kombinerede han med at være ligetil, skarp og forståelig. Og så folkekær oveni«, siger Carsten Jensen...

»Man vil huske ham for hans konsekvente opposition til den regering, vi har haft. Og man vil huske ham for at have haft et intellektuelt niveau, der var tårnhøjt over de øvrige medier..."

http://politiken.dk/kultur/ECE117933...-en-plads-tom/

Åben, gavmild, modig, rummelig, rettænkende, anstændig:

http://politiken.tv/nyheder/kultur/E...t-for-danmark/

Sidst redigeret af Katharina; 01-02-2011 kl. 02:39.
Katharina er ikke logget ind   Besvar med citat