Se enkelt indlæg
Gammel 29-01-2011, 01:25   #21
Katharina
Skal snart betale husleje på K10
 
Tilmeldingsdato: 04-10 2010
Indlæg: 839
Styrke: 14
Katharina er rigtig godt på vej
Vi taler om 4 lag i magtdeling i vore dage:

- Lovgivende magt
- dømmende magt
- udøvende magt
- mediers opmærksomhedsskabende afdækning af magt

Og alle 4 lag i magtdeling skal videre leve op til grundlov og til internationale konventioner, som vi har anerkendt.

Mediers opmærksomhedsskabende afdækning af Ikeas chefs kanalisering af overskud til skattely i Lichtenstein - blev så pinlig for ham - at han kaldte journalist syg i hoved over spørgsmål om 100 mia. skattely i Lichtenstein - spørgsmål, som var bevist i udsendelse i øvrigt - og alle i Sverige taler nu om ham som pinlig.

Han er ikke en anonym respektabel forretningsmand mere.

For at få respekt igen - og det tror jeg han ønsker og behøver - må han betale skat i lande, hvor han har Ikea-forretninger fremover.

Her bliver Ingvar Kamprad, Ikeas chef, vred over svensk presses fokus på Ikeas brug af skattely i Lichtenstein:

http://www.youtube.com/watch?v=bsgSdBO3g-8

http://politiken.dk/erhverv/ECE11785...arder-broeler/

Og se her svensk tv fra i går om Ikeas milliarder i skattely:

http://svtplay.se/v/2308362/uppdrag_...ng/del_2_av_23

Medier har en vigtig afdækkende magtudredende funktion, der er regulerende for indtryk af sandhed og lovmedholdelighed og god skik og brug, som er vigtige for politikeres, embedsmænds, erhvervsfolks respektabilitet og troværdighed og omdømme.

Ingen synes manipulation og løgn og spin - i politik, embedsførelse, erhvervsstrategi - er interessant og ok i det lange løb.

I Danmark har vi i dag også en vigtig opmærksomhedsskabende afdækning af magt ved opmærksom mediedækning - som dog forinden har kostet en journalist jobbet i DR - men som nu er indkredset fuldstændig fantastisk af Christoffer Guldbrandsen - nemlig sagsgang i sag om arabisk oversættelse af jægerbog:

"Filminstruktøren Christoffer Guldbrandsen var bundet af et løfte om ikke at afsløre, hvem der havde optaget en omstridt lydfil, der afslører, hvem der lækkede fortrolige oplysninger om, at Jægerkorpset skulle udsendes til Irak.

- Da det var afsløret, hvem der havde lavet optagelsen, var jeg ikke længere bundet af løftet, siger Christoffer Guldbrandsen til DR Nyheder.

Ventede med politihenvendelse
Allerede i januar udtalte han, at det var tidligere forsvarsminister Søren Gades spindoktor Jacob Winther, der stod bag lækken, men det var først i efteråret, at han henvendte sig til politiet for at komme til at afgive sin forklaring om indholdet af den famøse lydfil.

Ville fremstå gunstigt
Det skete efter at Landsretten havde frifundet TV2 og DR, fordi politiet ikke "havde foretaget alle efterforskningsmæssige skridt".

- Sagen er, at forsvarsministerens nærmeste rådgiver har bragt danske soldater i fare for at få ministeren til at fremstå gunstigt i medierne, siger han.

- Jeg ønsker at få alt lagt åbent frem i denne sag, og ved at afgive forklaring vil jeg sikre mig, at Højesteret kan træffe sin beslutning på det allermest oplyste grundlag, siger Christoffer Guldbrandsen."

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/01/28/121106.htm

Så jeg tror på betydning af alle 4 lag i magtdeling - betydning i deling af lovgivende, dømmende, udøvende magt - og videre betydning af medier afdækning af magtspil.

Mediers funktion at redegøre for en sag og analysere og vurdere og perspektivere sagligt og modigt og vedholdende - er en vigtig funktion i et samfund - i denne forbindelse vil jeg savne Tøger Seidenfaden meget, fordi han var så subtilt velovervejet og præcis i hele sit virke for borgerlig anstændighed og åbenhed i dansk debat i medier.

Sidst redigeret af Katharina; 29-01-2011 kl. 02:31.
Katharina er ikke logget ind   Besvar med citat