K10 - Flexjob & Førtidspension
 

Gå tilbage   K10 - Flexjob & Førtidspension > Alt det andet > Dit og Dat

Forum Kategorier Forum Regler Om K10 og Info om Cookies Hjælp til Forum Brug

Dit og Dat Her kan du skrive det du bare gerne vil ud med dog ikke politiske emner.

Svar
 
Emne Værktøjer Visningsmetode
Gammel 24-11-2006, 17:34   #1
Stella
Jeg bor her på K10
 
Stellas avatar
 
Tilmeldingsdato: 14-10 2005
Indlæg: 3.069
Styrke: 28
Stella har en fantastisk aura omkring sigStella har en fantastisk aura omkring sigStella har en fantastisk aura omkring sigStella har en fantastisk aura omkring sigStella har en fantastisk aura omkring sigStella har en fantastisk aura omkring sig
På de trætte patienters side.

her er lidt læsning....

Liv & Sjæl

Lagt på nettet den 24. november 2006 Kristeligt dagblad.

På de trætte patienters side

Inden for den humanistiske sundhedsforskning vil man blandt andet undersøge, hvordan træthedsbegrebet er blevet konstrueret og ændrer sig med samfundets udvikling.

Forskning i eksistens og samfund: Den humanistiske sundhedsforskning er kritisk både over for den medicinske og den psykiatriske videnskab. Den insisterer på at tage symptomer for pålydende og analyserer livsfortællinger i stedet for at diagnosticere

Af Tine Bjerre Larsen

Lægen påstår, at patienten ikke fejler noget, men patienten klager til gengæld over ikke at blive taget alvorligt.

Situationen er ikke ukendt i konsultationsværelset. Faktisk er der tale om en stor gruppe mennesker, der ikke kan få stillet en diagnose, og som koster samfundet mange penge. Her er det så, at den humanistiske sundhedsforskning kommer ind i billedet, forklarer Peter Elsass, professor i klinisk psykologi ved Københavns Universitet.

Han har forsket i en gruppe

revalideringsklienter med træthedssymptomer og sat trætheden ind i et historisk perspektiv.

– Der er tale om en række mennesker, som føler sig syge. De har nogle vage symptomer, men føler sig først og fremmest så trætte, at de ikke kan fungere almindeligt og oplever, at deres liv er kaotisk og udsigtsløst. I stedet for at kategorisere og operere i diagnoser, så tager vi deres symptomer for pålydende i et forsøg på at forstå mennesket bag sygdommen ud fra en mere "holistisk" indstilling end den medicinske videnskabs, siger Peter Elsass.

Sammen med en gruppe forskere har han indsamlet livshistorier fra en gruppe på 136

revalideringsklienter fra institutioner i Nordjyllands Amt og

analyseret dem ud fra en litterær metode. Aktantmodellen, som metoden hedder, indeholder et subjekt (patienten), som har det formål at komme i besiddelse af objektet (pensionen), der besiddes af afsenderen (lægen). Modellen peger på modsætningsforholdet mellem patienternes hjælpere og modstandere, forklarer Peter Elsass:

– Mødet mellem aktør og modstander kan karakteriseres som en kamp for anerkendelse, og i kampen er der hjælpere – for eksempel professionelle og familie, der forstår patienten – og modstandere – den behandler, som ikke lytter. Patienterne er ofte
tabere i denne kamp og giver udtryk for at have mistet håb og værdighed. De kan ikke forholde sig til, hvad de skal stille op med deres liv, og føler sig meget usikre i forhold til fremtiden. Ved at tage deres fortællinger for pålydende og dermed deres symptomer, anerkender man dem i stedet for at nedværdige dem.

Forskerne fandt nogle fællestræk hos træthedspatienterne ved at analysere livsfortællingerne.

– Det viste sig, at træthedspatienterne generelt var meget belastede. Af en barsk barndom med svigt og selvmord, af stofmisbrug, arbejdsløshed og et hårdt liv i det hele taget. Det finder man ikke ud af gennem den almindelige diagnostik, men ved at kigge på deres livsfortællinger blev det mønster meget tydeligt.

I det traditionelle behandlingssystem føler disse patienter sig ofte dårligt behandlet. De bliver ved med at komme og klage over diffuse smerter, som falder uden for de almindelige sygdomskategorier, og når lægerne undersøger dem på kryds og tværs, fejler de ikke noget.

– De kan derfor ikke få en organisk diagnose og modsætter sig en psykiatrisk diagnose som for eksempel depression eller angst. Patienterne vender hele tiden tilbage til deres kropslige ubehag og smerter. Det er deres vægtigste argument over for behandlernes afvisning af, at de ikke fejler noget, siger Peter Elsass.

Mens patienterne er på jagt efter en diagnose, der anerkender trætheden i sig selv og som et led i et slidsomt arbejdsliv, indtager de professionelle forskellige positioner. Nogle tager parti for patienten, andre leder efter en organisk eller en psykiatrisk diagnose, mens den humanistiske sundhedsforskning analyserer spillet mellem patient og professionel og sætter spørgsmålstegn ved både medicinens og psykologiens videnskabelighed.

– Trætheden som symptom blev beskrevet allerede i antikken, og op gennem historien kan vi se, at trætheden får forskellige betegnelser, der ændrer sig, når de kommer i miskredit. Det er for eksempel interessant, at trætheden fik forskelligt udtryk i Frankrig og England. I Frankrig, hvor man havde lidt militært nederlag i 1870 og var bange for opløsning og forfald, opstod en ny videnskab om socialhygiejne, som var næsten tvangsmæssigt optaget af træthed, og som modvægt grundlagde den såkaldte rationelle gymnastik. Det var den, som også kom til Danmark med kaptajn Jespersen, der i radioen appellerede til, at ungdommen skulle dyrke motion og være ude i den kolde luft.

– I England, hvor man havde større held med den industrielle udvikling, blev træthed ikke set som tegn på samfundets opløsning, men snarere som kroppens naturlige modstand mod produktionskravene. Livet kørte for stærkt, og der var for mange valgmuligheder. Lige som i dag blev trætheden formuleret af lægerne som modernitetens symptom. Og socialmedicinen opstod blandt andet som et forsøg på at forhindre, at befolkningen ikke fik sygdomme af overanstrengelse, siger Peter Elsass.

Dengang brugte man diagnosen "neurasthenia", og i begyndelsen af 1900-tallet dukkede de første psykologiske forklaringer op, blandt andet med Freud. I dag hedder afløseren "kronisk træthedssyndrom", men ligesom tidligere er der tale om en række symptomer, som man mener er for usikre til, at man kan håndtere dem inden for de diagnostiske systemer.

Inden for den humanistiske sundhedsforskning vil man undersøge, hvordan træthedsbegrebet er blevet konstrueret og ændrer sig med samfundets udvikling.

– Da socialmedicinen opstod, forsøgte man at forstå forholdet mellem sociale og arbejdsmæssige betingelser for sundhed. Man begyndte at få revalideringsklinikker. Først så man meget fysisk på trætheden, talte om nye arbejdsstillinger, værksteder og omskolinger. Men senere, hvor arbejdet ændrede karakter og blev mere psykisk krævende, talte man om stress, selvudvikling og psykisk arbejdsmiljø.

– Patienterne blev omklamret af psykologien, som ville lytte til dem og tage dem alvorligt i samtalegrupper. Men de var på jagt efter en organisk diagnose, og der opstod et ramaskrig omkring revalideringsklinikkerne, som

ikke længere lagde vægt på omskoling til nyt arbejde, men på den psykiske udvikling til nye samfundsformer for den arbejdsløse. Opgaven for den humanistiske sundhedsforskning er at læse disse nye træthedstilstande fra nye positioner og dermed give dem andre perspektiver, siger Peter Elsass.


Humanistisk sundheds-forskning

**Humanistisk sundhedsforskning er et supplement til medicinsk videnskab og gør brug af humanistiske fag som filosofi, psykologi, historievidenskab og antropologi. Den stiller krav om en ny videnskab, der sætter sig ud over opsplitningen mellem naturvidenskab og humaniora. Peter Elsass har sammen med Peter Lauritsen skrevet bogen "Humanistisk sundhedsforskning."
Stella er ikke logget ind   Besvar med citat
Gammel 25-11-2006, 13:15   #2
PBC
Elsker at være her på K10
 
Tilmeldingsdato: 10-11 2006
Indlæg: 56
Styrke: 18
PBC er ny på vejen
RE: På de trætte patienters side.

Altså Stella,

Hvor er det bare et vigtigt emne!!!!

Jeg har gjort mig så mange tanker om det og forsøgt at koble dem på den viden, jeg efterhånden tilegner mig - men mit hoved kan ikke strukturere dem...

Gid jeg havde kræfter til et længere indlæg - her og alle andre steder.
Men det kommer nok

I mellemtiden vil jeg MEGET VARMT anbefale Henrik Isager bog "Stress og udstødelse" til alle, med kroniske følger af whiplash, kronisk borreliose, kronisk træthedssyndrom og fibromyalgi

- og til dem, der skal forøge at hjælpe os

Læse den har jeg ikke kunnet, som mit hoved fungerer p.t., men en skimning har sat flere brikker på plads, omend jeg har noget at tilføje, og man må springe de passager over, der er fyldt med fagudtryk

Den købes billigst her:
http://<br /> http://www.naturli.dk...uctID=91<br />

God wekend! Håber hovedet er OK i dag

KH Pia
PBC er ikke logget ind   Besvar med citat
Gammel 27-11-2006, 14:07   #3
Juliane
Elsker at være her på K10
 
Julianes avatar
 
Tilmeldingsdato: 08-11 2006
Lokation: Ny Hjørring
Indlæg: 53
Styrke: 18
Juliane er ny på vejen
RE: Re : på de trætte patienters

Hej Stella.
Jeg vil gerne sige dig tak for at du er så god til at dele div. artikler med os,jeg har i al fald stor glæde deraf,for ellers ville jeg ikke have set dem.Tak.
Som Pia skriver, har indslaget sat mange tanker i gang.
Jeg har læst indslaget flere gange og et eller andet sted fyldes jeg med glæde.Glæde og befrielse og en lidt mere fornemmelse af at der trods alt er mennesker med et dejligt menneskesyn ,der tillige har valgt at forske i hvordan det er vores(mange af os herinde) virkelige verden føles og hvordan et negativt menneskesyn kan få fatale følger for vores fremtid.
En gang var jeg så naiv og troede at godt menneskesyn gik hånd i hånd med en human udd.,denne opfattelse har jeg måttet revidere ganske eftertragteligt gennem mit liv.Hvad er et uddannelsesbevis med ene 13 taller værd, hvis ikke der er noget menneskelig forståelse bag?
Vi er jo dybt afhængige at diverse behandleres menneskesyn(ved godt at der er love og paragraffer) men menneskesyn spiller også en afgørende rolle Vi kan have nok så ondt(OG VI HAR ONDT NÅR VI SIGER DET) men passer det nu ikke lige i en eller anden diagnose elller "kasse" ja så bliver det ikke taget alvorligt og det er desværre de ganske få behandlere der ser os hele vejen rundt.
Jo mere forskning ,desto bedre fremtid for os
Men ellers synes jeg at artiklen taler for sig selv, og er værd at læse
Kærligst fra
Juliane.
Juliane er ikke logget ind   Besvar med citat
Svar


Regler for indlæg
Du må ikke lave nye tråde
Du må ikke besvare indlæg
Du må ikke vedhæfte filer
Du må ikke redigere dine indlæg

BB code er Til
Smilies er Til
[IMG]kode er Til
HTML-kode er Fra

Gå til forum

Lignende emner
Emner Emnet er startet af Forum Svar Sidste indlæg
Lov om patienters retsstilling Ragdoll Dit og Dat 0 12-05-2012 18:11
Psykiske patienters erfaring med somatiske smerter og behandling heraf. Enteneller Alt det andet 16 07-04-2010 17:50
Patienters fælles erfaringer zuza Et godt link! 3 04-09-2009 14:30
Dansk Erhverv trætte af syge zuza Manglen på Fleksjob 1 09-06-2008 22:43




Alt tidssætning er GMT +2. Klokken er nu 08:31.


Lavet i vBulletin® Version 3.8.10
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © www.k10.dk
Indholdet på K10 - Flexjob & Førtidspension må ikke kopieres eller gengives andre
steder uden først at have indhentet tilladelse til det fra ejeren af K10 - Flexjob & Førtidspension