K10 - Flexjob & Førtidspension
 

Gå tilbage   K10 - Flexjob & Førtidspension > Sagsformidler hjørnet > Spørgsmål ang Sygedagpenge/Kontanthjælp

Forum Kategorier Forum Regler Om K10 og Info om Cookies Hjælp til Forum Brug

Spørgsmål ang Sygedagpenge/Kontanthjælp Her kan du stille spørgsmål hvis du har spørgsmål ang sygedagpenge/kontanthjælp dog ikke politisk indhold som skal lægges under kategorien Samfund og Politik

Svar
 
Emne Værktøjer Visningsmetode
Gammel 12-07-2020, 16:16   #1
phhmw
Jeg bor her på K10
 
Tilmeldingsdato: 08-12 2005
Lokation: Dragør Danmark
Indlæg: 9.806
Styrke: 26
phhmw er fast beboer på K10phhmw er fast beboer på K10phhmw er fast beboer på K10
Din arbejdsmarkedspension er urørlig vs kontanthjælp

Kontanthjælp, pensionsordninger, kassekredit, lån, hjælp etc her skal du vide præcis hvad du har med at gøre.

Lad andre tro i kirken, men du skal vide og forstå, alt om dine muligheder og lovgivningen.

Kommunen er din juridiske modstander og tidsånden viser desværre, at alle midler, herunder ulovligheder, uvidenhed og private fortolkninger tiltager i et omfang, som er uacceptable.


2013
https://fagbladet3f.dk/nyheder/fagli...Weli5W6vEK9WxY

Din arbejdsmarkedspension er urørlig

Morsø Kommune ville have borger til at hæve sin arbejdsmarkedspension i Industriens Pension og leve af den i stedet for kontanthjælp. Men det kan ikke lade sig gøre.

Morsø Kommune har truffet afgørelse om, at din kontanthjælp ophører pr. 19.marts 2013. Herefter er det meningen, at du skal leve af din pensionsopsparing i en given periode.

Sådan cirka lød et brev fra kommunen til en kontanthjælpsmodtager og arbejdsløst medlem af 3F Thy-Mors i oktober. Manden havde fået kontanthjælp en tid, og nu skrev kommunen, at han skulle hæve sin arbejdsmarkedspension i Industriens Pension og leve af den et år.

3F-afdelingen fik først kendskab til sagen for nylig og kontaktede straks kommunen. For en arbejdsmarkedspension i Industriens Pension kan ikke hæves i utide.

Klare regler

Reglerne er klare, oplyser både PensionDanmark og Industriens Pension til Fagbladet 3F.

- Muligheden for at få kontanthjælp afhænger blandt andet af din formue, og om du har en ægtefælle, der kan forsørge dig. Men dine pensionskroner i Industriens Pension og PensionDanmark er fredet. Arbejdsmarkedspensionen i Industriens Pension eller PensionDanmark kan først hæves, når du går på pension, skriver Industriens Pension.

Chef for job og borgerservice i Morsø kommune, Henrik René Christensen, mener, at kommunen overholder reglerne.

- I det øjeblik det fremgår, at der er tale om en pension uden tilbagekøbsret: Ja, så rører vi ikke ved borgerens kontanthjælp.

Varslingsbreve ændres

- Vores forretningsgang er, at kontanthjælpsmodtagere får et brev, hvor de varsles om, at de på et tidspunkt skal leve af deres pensionsopsparing, hvis den kan realiseres. Det er borgerne selv, der skal oplyse til os, hvilken type pensioner de har - og om det er en arbejdsmarkedspension, der ikke kan hæves, siger Henrik René Christensen.

- Det normale er, at vi kommer i dialog med folk. Hvis det ikke sker, må vi træffe en afgørelse på det foreliggende grundlag, siger han.

I den konkrete sag vil der indenfor få dage bliver truffet en ny afgørelse. Det betyder, at manden fortsat kan få kontanthjælp.

I fremtiden vil kommunen skrive i varslingsbrevene, at folk skal være opmærksomme på, om deres pension er en arbejdsmarkedspension "uden tilbagekøbsret" - altså som ikke kan hæves.https://www.altinget.dk/artikel/1418...wL9GVVpttcSXWA

Ledige tvinges til at hæve pension før tid

PENSION: Efter seks måneders ledighed skal kommunerne presse ledige til at hæve deres arbejdsmarkedspension før tid. Det koster 60 procent i afgift og får kritik fra både pensionsbranchen samt S og DF.

Sådan er reglerne

Men nu øjner branchen en ny chance i kraft af den pensionsreform, som ifølge regeringen skal gennemføres allerede foråret 2016. De nuværende regler giver ikke mening for brancheorganisationen.

“Det er da lidt pudsigt, at man med den ene hånd vil have flere til at spare op til pension, og med den anden hånd kræver, at du skal bruge din pension før tid, hvis du er på kontanthjælp,” siger Helle Winter.

KL kan ikke genkende pensionsselskabernes oplevelse af, at kommunerne i stigende grad skulle stille kræve arbejdsmarkedspensioner indløst før tid.

“Det har været et lovfæstet krav i 10 år. Det er fast rutine, at man efter et halvt år tjekker, om der er en arbejdsmarkedspension, der kan indløses. Alternativet er, at kommunerne ikke skal overholde loven,” siger chefkonsulent Brian Siggaard.


phhmw

https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2019/1469 "Gældende

Bemærk venligt at første artikel er fra 2013

Hilsen Peter
phhmw er logget ind nu   Besvar med citat
Gammel 12-07-2020, 16:26   #2
phhmw
Jeg bor her på K10
 
Tilmeldingsdato: 08-12 2005
Lokation: Dragør Danmark
Indlæg: 9.806
Styrke: 26
phhmw er fast beboer på K10phhmw er fast beboer på K10phhmw er fast beboer på K10
Brevkassen: Min søn har en kassekredit på 100.000 kr., kan jeg hjælpe ham?

https://www.berlingske.dk/dine-penge...an-jeg-hjaelpe

I denne uges brevkasse er en forældre interesseret i, hvilken betydning det har, hvis han/hun hjælper sin søn og nedbringer gælden.

Kære brevkasse

Min søn er kontanthjælpsmodtager og har oparbejdet en gæld til banken (kassekredit) på godt 100.000 kroner. Rentebyrden er stor, og mit spørgsmål er følgende:

Hvis jeg hjælper min søn og nedbringer hans gæld til ca. 50.000 kroner, vil det få nogen betydning for hans kontanthjælpsbidrag?

Svar

Reglen er, at en kommune ikke kan yde uddannelseshjælp, kontanthjælp eller integrationsydelse, hvis borgeren har formue, som kan dække det økonomiske behov.

Et forbrugslån sidestilles med formue, når lånet er udbetalt, og beløbet er indgået på personens bankkonto.

Kontanthjælp er hjemlet i aktivlovens paragraf 14. Her fremgår det, at kommunen ikke kan yde hjælp, hvis ansøgeren og ægtefællen har formue, som kan dække det økonomiske behov. 1. pkt. finder tilsvarende anvendelse i forhold til en ansøger og dennes samlever, jf. paragraf 2 a, og 2 b. Kommunen ser dog bort fra beløb på op til 10.000 kroner, for ægtefæller eller samlevende, jf. paragraf 2 a, og 2 b, 20.000 kroner.

Kommunen kan dog ikke pålægge en modtager af hjælp at optage lån til forsørgelse.

Formue?

Ifølge Borger.dk indgår følgende i beregningen af din formue:

indestående i pengeinstitutter
pantebreve og kursværdien af obligationer og aktier og kontanter
værdi af bil
ejendomsværdiværdi af andele i andelsboligforeninger
gæld til realkreditinstitut, banker m.m.
Har du fået udbetalt en erstatning, tæller den som hovedregel ikke med i formuen. Det er dog altid en god idé at kontakte Udbetaling Danmark, hvis du får udbetalt erstatning. Hvis du får udbetalt en løbende erstatning, som du betaler skat af, indgår den i beregningen af din boligstøtte.

Trækningsret er ikke formue

Du oplyser, at din søn har en kassekredit. Du fortæller ikke, om den er udnyttet maksimalt, eller der fortsat er trækningsret.

En trækningsret på en kassekredit giver alene en borger mulighed for at låne penge uden yderligere aftale med banken. En trækningsret på en kassekredit kan derfor ikke sidestilles med et allerede optaget forbrugslån og kan dermed ikke anses som formue i forhold til retten til uddannelseshjælp, kontanthjælp eller integrationsydelse.

For nylig udgav Ankestyrelsen principafgørelse nr. 6-16 om uddannelseshjælp – kontanthjælp – integrationsydelse – formue – kassekredit – fast ejendom. Den viser i sin helhed, hvor komplekst det offentlige velfærdssystem er blevet.

I en konkret sag havde en ansøger om kontanthjælp en uudnyttet kassekredit med en trækningsret på 10.000 kroner. Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderede, at kommunen ikke var berettiget til at medregne kassekreditten ved opgørelsen af ansøgers formue.

Nedbringelse af gælden – gave eller lån

Hvis du betaler 50.000 kroner af på kassekreditten for din søn, giver du ham en gave eller et lån til at nedbringe ikke forfalden gæld på en kassekredit, kan beløbet ikke anses for fortsat at være til rådighed. Kommunen skal derfor i dette tilfælde konkret tage stilling til, om nedbringelsen af kassekreditten må anses for uforsvarlig økonomi. Hvis det er tilfældet, kan kommunen træffe afgørelse om tilbagebetaling af den fremtidige hjælp.

Det er således ikke ligegyldigt, om du giver din søn pengene som en gave, eller han låner dem af dig.

Giver du din søn en gave og overfører pengene, uden at der oprettes et gældsbrev, er der en formodning om, at der er tale om gave på grund af jeres familiære tilknytning. Herved får din søn et formuegode på 50.000 kroner – som han vælger at nedbringe sin kassekredit med de høje renter på. Kommunen skal herefter tage stilling til, om nedbringelsen af kassekreditten med den modtagne gave kan betragtes som uforsvarlig økonomi og dermed stoppe kontanthjælpen.

I en anden konkret sag havde en modtager af kontanthjælp fået udbetalt 35.271 kroner i overskydende skat. Beløbet blev indbetalt på borgerens kassekredit, som allerede var i minus. Kassekreditten var fortsat i minus efter indbetalingen. Dermed blev beløbet anvendt til at nedbringe gælden på kassekreditten. Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderede, at en trækningsret på en kassekredit ikke kan anses som formue. Borgeren kunne derfor ikke pålægges at hæve et beløb på sin kassekredit svarende til den udbetalte formue. Kommunen skulle herefter tage stilling til, om nedbringelsen af kassekreditten med den overskydende skat kunne betragtes som uforsvarlig økonomi.

Låner din søn 50.000 kroner af dig, hvilket dokumenteres ved oprettelse af gældsbrev, og anvendes beløbet til nedbringelse af kassekreditten, er det ikke min opfattelse, at kommunen kan standse kontanthjælpen, forudsat at du ikke beregner de højere renter end banken.

Med venlig hilsen

Susanne Graffmann, advokat (H)


http://www.forumadvokater.dk

Læs vores svar til læserne i Berlingske Business hver lørdag

KLIK HER
– eller stil selv spørgsmål til brevkassen

BREVKASSEN

Hilsen Peter
phhmw er logget ind nu   Besvar med citat
Svar

Emne Værktøjer
Visningsmetode

Regler for indlæg
Du må ikke lave nye tråde
Du må ikke besvare indlæg
Du må ikke vedhæfte filer
Du må ikke redigere dine indlæg

BB code er Til
Smilies er Til
[IMG]kode er Til
HTML-kode er Fra

Gå til forum
Alt tidssætning er GMT +2. Klokken er nu 22:20.


Lavet i vBulletin® Version 3.8.10
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © www.k10.dk
Indholdet på K10 - Flexjob & Førtidspension må ikke kopieres eller gengives andre
steder uden først at have indhentet tilladelse til det fra ejeren af K10 - Flexjob & Førtidspension