K10 - Flexjob & Førtidspension
 

Gå tilbage   K10 - Flexjob & Førtidspension > Alt det andet > Den nyttige viden vi alle har

Forum Kategorier Forum Regler Om K10 og Info om Cookies Hjælp til Forum Brug

Den nyttige viden vi alle har Her kan du sætte link tips og andet ind, som andre i din situation kan have nytte af at vide

Svar
 
Emne Værktøjer Visningsmetode
Gammel 21-03-2024, 15:44   #81
phhmw
Moderator
 
Tilmeldingsdato: 08-12 2005
Lokation: Dragør Danmark
Indlæg: 11.676
Styrke: 33
phhmw er på berømmelsens vejphhmw er på berømmelsens vejphhmw er på berømmelsens vejphhmw er på berømmelsens vej
Nyt fra DUKH - nyhedsbrev marts 2024

https://www.dukh.dk/Om-DUKH/Nyheder/...rev-marts-2024

https://www.dukh.dk/ref.aspx?id=31013

HVAD FORSTÅR VI EGENTLIG VED RETSSIKKERHED?

I DUKH HAR VI FOKUS PÅ RETSSIKKERHED OG BORGERINDDRAGELSE – MEN HVAD BETYDER DET?

Begreberne retssikkerhed og borgerinddragelse er i de seneste år blevet italesat og debatteret med jævne mellemrum, når det handler om lovgivning og indsatser på det sociale område og handicapområdet. At retssikkerheden er under pres, og at borgerinddragelsen halter, er bare nogle af de argumenter, der bliver fremført i debatten gang på gang.

I DUKH har vi i 2023 rådgivet rekordmange mennesker med handicap og deres pårørende – netop med det formål at styrke retssikkerheden på handicapområdet. Men hvad vil det egentlig sige at bidrage til at styrke retssikkerheden, og hvordan sikrer man borgerinddragelsen?

Mange har et billede af, hvad de forstår ved retssikkerhed. Det er noget med lighed for loven samt en række rettigheder og pligter – med der er ikke en fuldstændig entydig definition, hvilket kan gøre det endog meget vanskeligt for borgerne at forholde sig til. I DUKH arbejder vi i høj grad med et retssikkerhedsbegreb, der tager udgangspunkt i de lovgivningsmæssige regler og rammer, som giver den enkelte borger nogle rettigheder og pligter i forhold til bestemte ydelser – det man kan kalde den materielle retssikkerhed – og som gælder, uanset hvem man er og hvor man bor.

Dertil kommer det, man kan kalde den processuelle retssikkerhed – nemlig om selve sagsbehandlingsprocessen bliver overholdt. Der findes en lang række regler i forvaltningsloven og retssikkerhedsloven, som bestemmer, hvordan sagsbehandlingen skal forløbe, bl.a. i forhold til sagsbehandlingstid, https://www.k10.dk/showthread.php?p=375356#post375356 indhentelse af oplysninger (oplysning af sagen), inddragelse af borgeren, kommunens afgørelse, begrundelse af afgørelser og muligheden for at klage.

Og det er her, DUKH har et ganske særligt fokus, når vi taler om retssikkerhed – for år efter år er det sagsbehandlingstid, borgerinddragelse, helhedsvurdering, undersøgelsesprincippet, kommunernes vejledningspligt, begrundede afgørelser og klagevejledning der fylder allermest i vores rådgivninger.

Vi rådgiver gang på gang borgere, som oplever manglende vejledning om deres støttemuligheder, manglende inddragelse og meget lange sagsbehandlingstider – eksemplerne er mange!

Derfor har vi i DUKH et meget stort fokus på de processuelle sagsbehandlingsregler, når vi rådgiver borgerne, og vi ser det som en af vores allervigtigste opgaver at styrke borgerens mulighed for at blive inddraget i deres egen sag.

Derfor handler rådgivningen i DUKH altid om at identificere om de processuelle sagsbehandlingsregler er overholdt og ikke mindst om at give borgeren redskaber til at kunne agere aktivt i egen sag ved at synliggøre de konkrete handlemuligheder, som den enkelte har.

NYT PÅ LOVGIVNINGSFRONTEN

INDDRAGELSE AF BARNET SKABER USIKKERHED

Barnets lov, som trådte i kraft den 1. januar 2024, har et skærpet fokus på inddragelse af det enkelte barns perspektiv i sagsbehandlingen. Intentionen er at give barnet mere indflydelse og flere processuelle rettigheder, men i DUKH ser vi en tendens til, at det øgede krav om inddragelse skaber usikkerhed – særligt blandt børn og forældre.

I årets første måneder har DUKH fået et stigende antal henvendelser fra forældre, som er usikre på, hvorfor deres barn skal inddrages eller som decideret ikke ønsker at deres barn bliver inddraget i kommunens sagsbehandling. Usikkerheden drejer sig i høj grad om en manglede forståelse for, hvorfor det er relevant at inddrage barnet perspektiv i sagsbehandlingen af f.eks. merudgiftssager eller sager om tabt arbejdsfortjeneste, ligesom forældrene peger på, at deres børns funktionsnedsættelse gør, at det ikke vil være muligt for barnet at deltage i f.eks. samtaler med børne- og ungerådgiveren.

Forældrene giver ofte udtryk for, at de er bekymrede for, om rådgiveren har viden og kompetencer til at tale med deres barn, der måske har særlige kommunikationsbehov mm.

Der ses også en mistillid fra forældrene i forhold til om rådgiveren opfatter barnets udsagn for ”direkte”.

Forældrene er i tvivl om hvad oplysningerne vil blive brugt til, og deraf har de ofte et ønske om, at barnet slet ikke inddrages.

DUKH ser i forbindelse med disse rådgivninger også en tendens til, at kommunerne i høj grad ser inddragelsen af barnet som noget, der altid skal ske i form af en samtale eller et møde.

Her er det dog vigtigt at understrege, at det i barnets lov fremgår, at kravet om samtaler eller anden direkte kontakt i særlige tilfælde helt eller delvis kan fraviges, hvis barnets alder eller andre forhold i afgørende grad taler imod det.

Der er med andre ord tale om en konkret og individuel vurdering, og i tilfælde af, at der er forhold, som taler imod en direkte kontakt, så vil inddragelse af barnets perspektiv skulle ske på anden vis.

Imidlertid oplever vi i DUKH også eksempler på, at det kan give udfordringer – nemlig at barnets perspektiv helt udelades i sagsbehandlingen, hvis kommunen vurderer, at der ikke kan være en samtale med barnet.


Hilsen Peter Tak, til DUKH
phhmw er logget ind nu   Besvar med citat
Svar

Emne Værktøjer
Visningsmetode

Regler for indlæg
Du må ikke lave nye tråde
Du må ikke besvare indlæg
Du må ikke vedhæfte filer
Du må ikke redigere dine indlæg

BB code er Til
Smilies er Til
[IMG]kode er Til
HTML-kode er Fra

Gå til forum

Lignende emner
Emner Emnet er startet af Forum Svar Sidste indlæg
Praksisnyt fra DUKH phhmw Alt det andet 0 14-10-2011 10:11
Dukh Oplevelse ?? dobar Spørgsmål ang fleksjob 8 18-06-2011 10:12
Sygedagpenge fra DUKH phhmw Skal kommuner ikke overholde loven? 4 13-09-2010 07:59
Har i hørt om DUKH? Louise Den nyttige viden vi alle har 4 12-06-2009 16:19
DUKH Retssikkerhed phhmw Skal kommuner ikke overholde loven? 0 31-01-2009 20:45




Alt tidssætning er GMT +2. Klokken er nu 07:47.


Lavet i vBulletin® Version 3.8.10
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © www.k10.dk
Indholdet på K10 - Flexjob & Førtidspension må ikke kopieres eller gengives andre
steder uden først at have indhentet tilladelse til det fra ejeren af K10 - Flexjob & Førtidspension