Se enkelt indlæg
Gammel 16-12-2017, 16:39   #107
phhmw
Moderator
 
Tilmeldingsdato: 08-12 2005
Lokation: Dragør Danmark
Indlæg: 11.676
Styrke: 33
phhmw er på berømmelsens vejphhmw er på berømmelsens vejphhmw er på berømmelsens vejphhmw er på berømmelsens vej
fysioterapeuten det en forudsætning for et godt forløb, at mistanken om en funktionel

http://funktionellelidelser.dk/for-f...sioterapeuter/

Diagnosticering

For fysioterapeuten er det en forudsætning for et godt forløb, at mistanken om en funktionel lidelse bliver vakt. Til dette er en grundlæggende viden om funktionelle lidelser nødvendig. Meget af den nødvendige information vil kunne findes på denne hjemmeside og i den anbefalede litteratur.

Fysioterapeuten bør ved undersøgelse og behandling spørge ind til symptomer, som ligger ud over bevægeapparatet. Nogen vil opfylde kriterierne for svær funktionel lidelse, i forskningssammenhænge kaldet Bodily Distress Syndrom, eller forkortet: BDS.


Behandling

Funktionelle Lidelser skal betragtes og behandles ud fra en såkaldt bio-psyko-social model. Udfordringen for fysioterapeuten er med andre ord at arbejde ud over den klassiske tænkning om, at fysiske symptomer udelukkende har en fysisk årsag. Men samtidig bør fysioterapeuten ikke undlade at arbejde med den del af problemet, som handler om bevægeapparatet.

http://funktionellelidelser.dk/for-f...agnosticering/

DIAGNOSTICERING

Det er vigtigt at skelne mellem de to vigtigste undergrupper af funktionelle lidelser:

Bodily Distress Syndrom
Helbredsangst


1. Bodily Distress Syndrom (BDS)

Bodily Distress Syndrom, eller BDS, er en betegnelse, som indtil videre mest benyttes i forsknings*sammenhænge. Der findes ikke nogen officiel dansk oversættelse, men nogle læger, som bruger diagnosen i klinisk sammenhæng, vælger at kalde det ”Kropslig Stress Syndrom.”

BDS er et forsøg på at samle de efterhånden mange syndromdiagnoser, som meget tyder på dækker over den samme grundlæggende tilstand.

Patienter med BDS er plaget af multiple fysiske symptomer, og de vil ofte have en naturlig bekymring for, om symptomerne skyldes en uerkendt somatisk lidelse. Hos patienten med BDS er det sympto*merne og ikke bekymringerne i sig selv, der er problemet. Symptomerne forsvinder ikke på trods af, at patienten får en forsikring om, at de ikke skyldes en alvorlig somatisk lidelse.

For at opfylde de diagnostiske kriterier skal patienten være moderat til svært påvirket af symptomerne i sin hverdag.

Der er evidens for, at Gradueret Genoptræning har en god effekt ved funktionelle lidelser. Denne træningsform vil mange fysioterapeuter kunne varetage.

De overordnede principper er, at træningen skal foregå langsomt og gradueret. Træningen skal udfordre grænserne, men grænserne må ikke overskrides, så patienten oplever symptomforværring dagen efter.

Diagnostiske kriterier for Bodily Distress Syndrom (BDS)
Ja

Nej

Symptomgruppe

? 3 Kardiopulmonale/autonome symptomer

Palpitationer /hjertebanken, trykken i prækordiet, forpustethed uden anstrengelse, hyperventilation, varm- eller koldsveden, rysten eller sitren, mundtørhed, køren i maven / ’sommerfugle i maven’, rødmen eller blussen.

? 3 Gastrointestinale symptomer

Hyppige, løse afføringer, mavesmerter, oppustethed, spændings- eller

tyngdefornemmelse i maven, diarré, opgylpninger eller opstød, forstoppelse, utilpashed eller kvalme, opkastninger, brændende fornemmelse i brystet eller epigastriet.

? 3 Muskuloskeletale symptomer

Smerter i armene eller benene, muskelsmerter eller ømhed, ledsmerter, følelse af lammelse eller lokaliseret kraftnedsættelse, rygsmerter, smerter som flytter sig fra sted til sted, ubehagelig dødhedsfornemmelse eller paræstesier.

? 3 Almene symptomer

Koncentrationsbesvær, træthed, hovedpine, hukommelsessvigt, svimmelhed

? 4 symptomer fra en af de 4 ovenstående grupper.

1-3 ja’er : Moderat eller mono-syndrom bodily distress syndrome
4-5 ja’er: Svær ’bodily disstress syndrome’
Modificeret efter Fink P, Rosendal M, Olesen F. Classification of somatization and functional somatic symptoms in primary care. Aust.N.Z.J.Psychiatry 2005.


phhmw

Hvilken samtale fører du med din fysioterapeut?

Hvad har lægen henvist dig til og hvorfor?


Hilsen Peter
phhmw er logget ind nu   Besvar med citat